dimarts, 14 d’octubre del 2014

Marc Castellnou, la gestió del paisatge com a objectiu, l’incendi com a motiu.

Marc Castellnou és una referència internacional en la gestió forestal i en l'extinció d'incendis. Cap de l'Àrea del Grup d'Actuació Forestal (GRAF), depèn de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya.

En Marc estudia el foc. L'estudia i el coneix com si es tractés d'un ésser viu que respira, que es desplaça pel territori i cerca el seu aliment fins convertir la vida en desolació.  El foc neix, creix, es fa gran amb l'ajuda del vent i la calor, i mor sol o gràcies a la intervenció humana. En el seu ball rogenc i frenètic, s'emporta béns i, a vegades, persones. En Marc explica al món com cal gestionar la natura i com sotmetre el foc aprofitant el coneixement del terreny i els recursos que, sempre insuficients, la societat posa a les seves mans.

La seva formació d'Enginyer Tècnic per la UPC, Enginyer Forestal per la UdL i Màster en Incendis Forestals avalen una excel·lent base, sobre la qual l'experiència i el saber fer han acabat de formar-lo en una de les feines més arriscades i valorades per la societat.

La recerca i l'assessorament han estat una constant en la seva activitat professional,  ja sigui a Catalunya al CTFC (Centre Tecnològic Forestal de Catalunya) o a l'estranger com a assessor de risc i incertesa per al Word Economic Forum (NY. USA) i Senior Expert per a l'European Forest Institute, organisme en el que participa actualment.

Marc Castellnou és el president de la Fundació Joan Costa, una entitat que neix a Catalunya amb la voluntat d'esdevenir un referent internacional en la recerca de l'ecologia dels incendis forestals, la creació de coneixements i d'eines i tècniques per a la gestió dels incendis forestals, i l'extensió d'aquests coneixements a tot el món tècnic mitjançant la formació i la divulgació.

Des del 1997 participa en diferents projectes de recerca organitzats per la European Commission, una institució de la Unió Europea políticament independent que legisla sobre polítiques i programes d'acció. També ha estat professor, consultor i coordinador de diferents programes relacionats amb els incendis i la gestió del paisatge a països com França, Espanya, Argentina, Regne Unit i Irlanda del Nord.

Estarem encantats de comptar en el proper corral amb la presència d'un home valent que enfronta el risc des de la recerca i el coneixement.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada